Rapport om skolmåltidens kvalitet läsåret 2012/13

Den 25/11 publicerades rapporten “SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet läsåret 2012/13. Det är centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Stockholmslandstinget och Sveriges Kommuner och landsting som sammanställt årets data från de skolor som valt att vara med.

Sammanfattningsvis visar den att det finns många grundskolor som serverar bra luncher i en trevlig och säker miljö men visar samtidigt att flera skolor har ett behov av att förbättra skolmåltidens kvalitet.

En positiv utveckling verkar ha skett i skolmåltidsbranschen det senaste decenniet men för att skolmåltidens kvalitet ska förbättras ytterligare krävs ett samlat grepp där alla aktörer är involverade: beslutsfattare, skolledning, kostchefer, skolmåltidspersonal, pedagoger, föräldrar och elever.

Det kan nämnas att skolorna har svårt att nå upp till Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller näringsämnena fiber, järn, vitamin D och fettkvalitet. Yttre faktorer som schemaläggning och skolrestaurangens miljö påverkar också kvalitén. Här är några resultat från rapporten:

  • Ljud och buller i skolrestaurangen upplevs som ett problem på 41 procent av skolorna,
  • Logistik och skolrestaurangens utformning anser 39 procent av skolorna att detta stör eleverna.
  • Servering av lunch börjar tidigare än kl. 11 i 65 procent av skolorna men förekommer mycket sällan före kl. 10.30 (8 %).
  • På cirka en fjärdedel av skolorna har majoriteten av eleverna mindre än 25 minuters schemalagd lunchtid (23 %)

Läs mer på SkolmatSveriges hemsida och hämta hela rapporten.

Mer att läsa om skolmaten:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5713561
http://www.skolmatsverige.se/vad-ar-bra-skolmat
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Bra-mat-i-skolan/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.