BARNverkets ordförande har ordet – juni 2021

Det finns en överhängande risk att smittspridningen ökar i skolorna nu mot terminens slut. Lättade restriktioner ger en felaktig signal om att faran är över, men smittspridningen är fortsatt väldigt hög i landet, och inom förskola och skola har ju vaccinationerna väldigt liten verkan eftersom denna åldersgrupp inte vaccineras. Smittskyddsläkare Anna Skogstam i Värmland rapporterar om en stark ökning med skolor som tvingats stänga i Karlstad med omnejd. 

Det är nu hög tid för huvudmännen för landets skolor att planera sina smittskydds-strategier inför terminsstart i höst. Barn i Sverige kommer ju inte att vara vaccinerade, och trånga lokaler kombinerat med undermålig ventilation kan få katastrofala följder, med den Indiska s.k. Delta varianten (B.1.617.2) i antågande som har visats vara 6-7 gånger med smittsam än den brittiska (, med hög spridning just bland barn och unga. 

Att ställa in portabla luftfilter i klassrummet är ett billigt och effektivt sätt att rena luften från  de aerosoler (luftburna små partiklar) med vilka viruset sprids. En tysk forskningsstudie som publicerades i Aerosol Science and Technology redan i mars visade att man genom att ställa in vanliga HEPA-filter (luftrenare avsedda för hushåll) i klassrummet kan få ner virusnivåerna med upp till 90%. 

Det är oerhört viktigt för barns utveckling, hälsa och lärande att få gå i skolan. Men för att skolorna ska kunna hållas öppna på ett säkert sätt MÅSTE huvudmännen ta sitt ansvar och utföra riskbedömningar och handlingsplaner för att minska smittspridningen. Den låt-gå mentalitet som dominerat i skolvärlden sedan pandemins början är inte bara oetisk och oförsvarbar, den är faktiskt också olaglig. Om du är rektor på en skola och känner dig osäker på vad som behöver göras – fråga. Vi är här som en resurs. 


Åsa Wheelock
Ordförande, Föräldraorganisationen BARNverket
Docent i experimentell lungmedicin, Karolinska institutet
Förälder, Låg-och mellanstadiet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: