Sanning utan barnperspektiv

Vid valseger utlovar Jan Hallberg (M) ”direkta åtgärder” utifrån ”tre breda rådslag” med fokus på brottslighet/nedskräpning, unga entreprenörer/företagare och fastighetsägare/byggandet av bostäder. Att dessa tre områden behöver uppmärksammas är troligt men Hallberg glömmer att han verkligen skulle behöva rådslå med elever, föräldrar, pedagoger mfl för att ta reda på vad i hela friden Göteborg ska göra med sitt usla barnperspektiv i beslut som rör barnens verksamheter.

Över hela Göteborg larmar föräldrar, psykologer, pedagoger och inte minst barnen själva om att kunskap om barns utveckling, behov, förutsättningar och begränsningar i olika åldrar inte tas om hand av kommunens beslutsfattare. I förskoleåldern utsätts barnen för stora grupper och få vuxna som ofta växlar. I skolan fortsätter problemen och vuxna talar hellre om barns svårigheter istället för bristen på barnperspektiv i verksamheterna. Politisk feghet/okunskap präglar hela systemet och det blir högst godtyckligt, svårt och ett Sisyfosarbete att förse barn med det stöd och den hjälp de enligt svensk lag har rätt till. Våra beslutande politiker talar partipolitik och utövar inkompetens såväl mänskligt som ekonomiskt medan barn växer upp i utsatthet, ignorans och med alltmer uppgivna vuxna omkring sig. Tiden går och ur varje årskull går omkring 12,8 % av Göteborgs unga in i utanförskap.

I Göteborg finns inget barnperspektiv. De riskanalyser skolor gör sammanställs till oigenkännlighet om de ens läses alls. Föräldrars oro och protester nonchaleras eller bemöts med okunskap hand i hand med maktfullkomlighet. Medborgarna skickas mellan stadsdelsnämnder (SDN) och kommunalråd som alla skjuter ansvaret åt ett annat håll än sitt eget. Kommunalråden medger att barnkonsekvensanalyser ska göras men lägger ut det på SDN. SDN hänvisar tillbaka och skickar till slut fram en tjänsteman som förklarar att ”de saknar direktiv från kommunen och därmed görs inga barnkonsekvensanalyser”. Jaha. Och tiden går…

Vore det inte bra att ha åtminstone fyra ”breda rådslag” och låta ett av dem handla om barnperspektiv? Våga möta t.ex. de oroliga, förbannade, hjälpsökande och, intill bristningsgränsen, frustrerade föräldrar som vill ha förändring? Menar man allvar med att gå till val på att se sanningen i vitögat så vore det klokt att tänka sig se hela sanningen, inte bara de delar som låter sig styckas i lämpligt snäva vuxenportioner.

Över hela Göteborg växer oron för framtiden. Framtiden som växer upp nu, imorgon och nästa dag i våra förskolor, skolor och fritidsverksamheter. Jan Hallberg talar om ”en rejäl göteborgare på varje strulunge”. Vad sägs om en rejäl förälder på varje strulpolitiker i kommunen?

Camilla Tängman

Barnverket Göteborg
www.barnverket.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.