Förskolan ska vara en trygg miljö, men här exponeras barnen för fler hälsofarliga kemikalier än i hemmen. Ämnen som kan utsöndras från leksaker, möbler och inredning.

Det finns flera undersökningar som visar att miljön på förskolorna är förorenad av miljögifter. Ftalater som används som mjukgörare i PVC-plast kan finnas i plastgolv, galondynor och vaxdukar. Studier pekar på att de kan ge besvär i luftvägarna, beteendestörningar och fetma.
År 2011 gjorde Stockholms universitet en analys av damm från förskolor. Höga halter av bromerade flamskyddsmedel som kan påverka sköldkörtelns funktion, reproduktionen och hjärnan hittades. De används ofta i lättantändliga syntetmaterial och de förskolor som hade mest skumgummimadrasser och sittpuffar hade högst koncentrationer.
Värnnamo är ett exempel på en kommun som nu tagit första steget för att göra förskolorna giftfria. Läs gärna mer i artikeln i Värnamo nyheter. http://www.varnamonyheter.se/varnamo-kommun/kommunens-forskolor-ska-bli-giftfria#.UxcZnf2ABbp

Katarina Johansson
Författare till Den onda badankan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.