Ökande barngrupper på fritids uppmärksammas i media

Skolverkets nya siffror på barngruppernas storlek och personaltätheten på landets fritidshem presenterades idag. Det är siffror från hösten 2011 som visar att barngrupperna fortsätter att öka. Nu är den genomsnittliga gruppstorleken 38,8 barn att jämföra med 17,8 för år 1990. (Skolverkets siffror)

De nya siffrorna på den ökade storleken på barngrupperna på fritids fick stort genomslag i SVT nyhetsprogram torsdagen den 22/3 2012.

Inslag i Rapport 22/3 2012

Personaltätheten är enligt Skolverket oförändrad enligt det nya räknesättet – 12,3 elever per anställd. I år beräknas personaltäthet genom att dividera antalet elever med antalet anställda. Tidigare beräknades personaltäthet genom att dividera antalet elever med antalet årsarbetare, dvs anställda omräknade till heltidstjänster. Det är naturligtvis förvirrande när man jämför siffror från tidigare år och vi hoppas att det nya räknesättet blir tydligare när Skolverket ger mer information om ändringen av måttet i den promemoria som publiceras inom de närmaste veckorna.

Läs även texten kring detta på Rapports nyhetssite.
Skolverkets pressmeddelande hittar du här.
Skolverkets siffror:
Elever och grupper i fritidshem 15 oktober 2011
Personal i fritidshem 15 oktober 2011

Barnverkets arbete

Vi i Barnverket har sedan en lång tid tillbaka drivit en kampanj för att uppmärksamma fritidshemmens situation. Under 2011 genomförde vi seminarium och påverkan i Almedalen (“Det brinner på fritids“). Vi medverkade även i UR Kunskapskanalen med ett inslag från Rikskonferensen Barnen i samhället. Det var under rubriken ”Stimulans eller förvaring!” som Ulf Jederlund från Barnverket berättade om Fritidshemmet ”Paradiset” i kommunen ”Lustgården”. Vi har även nyligen delat ut det första Goda exempel Fritids Guld till Fritidshemmet Flamman i Lycksele. En kampanj för att inspirera och visa på det fantastiska arbete som görs på fritids.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.