Föräldrar behöver information om den viktiga motoriken!

“Motoriken hos de minsta barnen blir sämre och sämre.
Så säger Linda Arnrup, gympaledare för de allra minsta barnen och grundare av miniStuds. Här vittnar hon om vilka utmaningar många små barn har idag.
“Vi kan tydligt se att motorisk träning där barnen får uppgifter att lösa, anpassade efter barnets förutsättningar och ålder, ger mycket positivt resultat. Varför agerar då inte samhället mer för att ge varje barn rätt förutsättningar? Var ligger ansvaret att säkra att varje nybliven förälder får viktig information och kunskap om den motoriska utvecklingen och dess påverkan på kropp och hjärna?

miniStuds jobbar med motorisk och social utveckling redan från fyra månaders ålder. I vår inspirerande miljö ger vi uppgifter till barnet att med hjälp av en förälder träna, lösa och lära sig. Vår starka sida är att kombinera lärande och lek på ett sätt som gör det både roligt och utvecklande. Vi älskar att se barnen bygga nya rörelsemönster och självkänsla!

Fler och fler barn som kommer till vår verksamhet ligger efter både i styrka, balans och kroppskontroll samt i ”normal åldersadekvat motorisk utveckling” såsom åldern när man börjar krypa. Jag vill här belysa några av de problem vi upplever mest:

  • Avsaknad av träning i magläge. När vi placerar barnen i magläge vet de inte hur de ska hantera situationen. Armarna lyfts ut åt sidan som flygplansvingar eller så lägger de direkt ner huvudet på sidan. Barnen blir snabbt trötta, protesterar och uthållighet saknas helt.
  • Barnen vill inte belasta sina händer och fötter. Vi har så många barn som inte kan sätta ner hela sin fot i mattan, de står på tå vilket påverkar styrka och balans.
  • Svag bålstabilitet. Då barnet inte varit så mycket i magläge saknas även bålstyrka. Många barn blir bekväma i att sitta och kan sitta rakt, men så fort tyngdpunkten hamnar utanför stödytan så ramlar de åt sidan och blir ledsna.
  • Många föräldrar bär sitt barn mycket och barnet är oftast i en position där vestibularis (balanssinnet) inte aktiveras.
  • De barn som gillar att sitta saknar den där glöden att ta sig framåt, de har fått leksaker serverade till sig vilket försvagat deras förmåga att problemlösa.

När förälder och barn börjar gympa med oss blir utvecklingen tydlig. Både barn och vuxen får tips, stöd och pepp vilket stärker dem båda. Vi är noga med att föräldrar inte ska förstärka barnets oroliga känsla i nya övningar utan ge beröm och kramar. Vi guidar även föräldern i hur man bäst hjälper sitt barn, till exempel när vi jobbar med balans och kontroll i överkroppen kan vi inte hålla hårt över bröstkorgen. Genom att jobba mycket med vestibularis i gungrörelser, kullerbyttor och andra snurrar, stärker vi barnens rumsuppfattning och hjärna samt minskar risken för skada vid fall.

Gympaövningarna blir en del av leken hemma och vardagsrörelsen ökar! När man som förälder får kunskap om hur viktig den motoriska träningen med alla våra grundformer är väcks en insikt som har stor betydelse. Föräldern bygger hinderbanor för barnet att klättra och krypa i, gör kullerbyttor tillsammans på mattan hemma eller plockar fram träsleven så barnet kan träna att hänga.

För de barn som får denna praktiska övning redan från tidig ålder förbättras förutsättningarna för en stark motorisk grund och barnet får tillgång till den positiva risktagning inom leken som de behöver. Världen blir en spännande plats att utforska!

Vill avsluta detta inlägg med några kommentarer som jag ofta hör:

  • Varför har jag som förälder inte fått denna information tidigare! Tänk om jag hade vetat hur viktigt det är att träna magläge redan från dag 1.
  • Vad mycket jag kan göra för att hjälpa mitt barn att utvecklas motoriskt.

Linda Arnrup
Gympaledare och grundare till miniStuds

BARNverket vill se: 

  • Tydligare information från BVC om hur föräldrar kan stödja barns motoriska utveckling.
  • Barnfysioterapeuter på BVC och i förskolan och grundskolan.
  • Att alla barn i förskolor har tillgång till motorik-, lek- och rörelserum varje dag.
  • Att all personal i förskola och grundskola har kunskap om barns motoriska utveckling för kropp och alla sinnen.
  • Obligatoriska kurser på barnskötarutbildningar och lärarutbildningar i förskola och grundskola om barns motoriska och sensomotoriska utveckling.
  • Att förskolan och skolan ska vara anpassad för att stimulera barns motoriska utveckling, styrka, balans och kroppskontroll i olika åldrar.

Barn lär med HELA kroppen!

1 reaktion på ”Föräldrar behöver information om den viktiga motoriken!”

  1. Annika Haglund

    Hej, jag heter Annika Haglund är pensionerad special/rörelsepedagog. Jag har arbetsunderlag till information och vägledning till grundrörelsena det första året. I mitt arbete har jag arbetat med sensomotorik i förskola och skola även som instruktör i spädbarnsmassage där man även stimulerar rörelseutvecklingen och reflexerna på ett positivt sätt. Varit på öppna förskolor och informerat om barnets rörelseutveckling m.m
    Jag söker skrivhjälp.
    Vänliga hälsningar Annika Haglund
    Special/rörelsepedagog.
    annika.sensomotorik@gmail.com
    Mobil 0768246410

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.