Handen i den digitala världen

I vår digitaliserade värld har handens roll förändrats. Datorer har tagit över mycket av de aktiviteter som händerna är vana att utföra. Handens komplicerade grepp och funktioner ersätts alltmer av enskilda fingrars tryck på en skärm eller ett fingers svep över skärmen, något som ligger mycket långt från vad handen är skapad för att göra.

Denna bok ingick i BARNverkets julklappspaket till skolminister Lotta Edholm 2023.

Handen har svårt att känna igen sig i det digitala landskapet och det kan lätt uppstå en konflikt mellan handens praktiska intelligens och den tekniska intelligens som representeras av datorer, smarta telefoner och surfplattor. Författaren Göran Lundborg, professor emeritus, handkirurg och forskare, understryker vikten av att värna om det genuint mänskliga som ryms i handen och att hitta rätt balans mellan datorns och handens möjligheter i det digitaliserade samhället – inom skola, utbildning, kommunikation, kultur och läkekonst.

Hur påverkas händernas finmotorik, känslighet och skapande förmåga och vad händer med skrivkonsten, hantverkskunnandet och alla de yrken i samhället som är beroende av händers funktion? Vad händer med barnens händer och hjärnor när förskolan digitaliseras och skolslöjden ersätts av ämnen som programmering och datakunskap? Är nätläkarens digitala diagnoser – utan medverkan av en undersökande hand – rimliga? Detta är några av de frågor som berörs i boken som är illustrerad av författarens egna skisser och teckningar.

Sagt om boken

“Boken är av allmänt intresse och vänder sig inte bara till medicinskt utbildade. Det är en spännande läsvärd och lättläst bok. Den är en »väckarklocka« för alla som är intresserade av den pågående samhällsutvecklingen som kan påverka våra sinnesorgans utveckling och den mänskliga omvandlingen. Göran Lundborg har ett viktigt budskap i dagens samhällsdebatt. Boken kan ses som ett debattinlägg. Det gäller våra barns framtida handfunktion, hjärnpåverkan och livskvalitet. Den slutliga frågan i boken, om vi människor lyckats skapa ett nytt människosläkte »Homo mobilis«, är både spännande och skrämmande. Papper och penna eller läsplattor – vem bestämmer?”, Läkartidningen, 2019

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.