Välkomna till rikskonferensen Barnen och samhället 28-29 november

SAMBA arrangerar tillsammans med Barnverket och Vårdalstiftelsen rikskonferensen Barnen och samhället den 28–29 november.

Vi menar att det saknas en Rikskonferens som tar upp barn och ungdomsfrågorna i ett generellt samhällsperspektiv och har nu med konferenser 2008 och 2010 skapat ett sådant forum.

I år fokuserar vi på de ungas situation utifrån forskning och verklighet och frågar oss hur samhället rustar de unga för vuxenblivandet. Hur ska skolan utformas så att den även passar barn i svårigheter? Hur stöder man föräldrarna? Vilket stöd har de unga när föräldrarna sviktar? Hur blir det i vuxenlivet?

Första dagen handlar mycket om skolan. Vi är glada är att ha med Joakim Palme och Niklas Stenlås från Institutet från Framtidsstudier som sätter in skolan i sitt samhälleliga sammanhang.

Erik Nilsson,utbildningschef i Botkyrka och Monica Söderström, Nationellt centrum för svenska som andraspråk, tar upp hur man stärker barn med annat modersmål än svenska. Nabila Alfakir har arbetat med föräldrasamverkan i Rinkeby och undervisar nu lärare om dialogmetoden.

Hur man bemöter och stödjer barn med funktionsnedsättningar talar Kerstin Hellberg, Linköpings universitet om. Maria Ennefors, aktiv i RBU, vill stärka föräldrar till barn med funktionsnedsättningar.

Ulf Jederlund från Barnverket tar upp vilket slöseri det är med barnens tid att inte satsa på fritidshemmen, som de senaste åren har blivit av med allt mer resurser.

Om stöd till barn i samhällsvård talar Björn Neubeck och Roland Hedman från Neubeckinstitutet.

Dag två handlar om arbetsmarknaden. I dag har vi allt större möjligheter att stödja barn så länge de är små, men vad händer när de närmar sig vuxenlivet? Unga som inte klarar skolan och inte heller jobbar, syns de över huvud taget i statistiken?

Ungdomar pratar om sina framtidsdrömmar. Arbetsmarknadsprojektet UNGA IN presenteras av Fryshuset. Dessutom medverkar Ungdomsstyrelsen.

Vi håller till i Fryshusets fräscha konferenslokaler och äter i deras restaurang.  Varmt välkomna!
Anmäl er snarast och senast 17 oktober till SAMBA, mer information hittar ni i bifogad inbjudan Barnen och samhället 2011 (PDF).

För er som resar till Stockholm för att vara med i konferensen: 27 nov är första advent och Stockholms julmarknader bjuder på ett Stockholm av litet annorlunda slag.

Mats Lindkvist och Ingrid Sillén

SAMBA – samarbete för barnen
Virkesvägen 2A • 120 30 Stockholm
www.samba.nu • tel 08-642 41 30 • 070-661 78 68 • 070-778 22 01

Inbjudan Barnen och samhället 2011 (PDF)
Rapport från 2010 års konferens (PDF)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.