Förskolan – förvaring eller utveckling, vad vill politikerna?

WaldkindergartenI dagens förskola räcker ofta inte resurserna för at ge barnen en trygg och utvecklande utevistelse. På många håll i landet ger förskolechefer direktiv för hur barnens säkerhet under utflykter ska garanteras, ofta genom att sätta max antal barn/pedagog. Tyvärr är det så att eftersom personalen är för få och barnen för många blir många förskolebarn kvar på sin förskolegårdar under större delen av sin utevistelse på förskolan. Gårdar som inte sällan är för små och ostimulerande för att främja åldersanpassad lek, rörelseglädje och motorisk utveckling Vistelsen blir då mer av en förvaring än en hälsosam och utvecklande tid.

Dessutom verkar få förskolechefer sätta upp riktlinjer för hur barnens säkerhet ska garanteras på den egna gården. Då det finns staket och grindar slås avdelningarn ofta ihop och det är inte ovanligt att det är 2-3 personal på 40 förskolebarn. Det sunda förnuftet svarar på vad det blir för verksamhet – och att tillsynen inte blir optimal.

Vi har de senaste dagarna via media fått ta del av flera tragiska fall som inträffat pga tillsynsbrist. Och BARNverket har fått till sig flera andra fall där ren tur har avgjort att fallet inte behöver läsas om i tidningen. När ska barnens arbetsmiljö och säkerhet garanteras? Och när ska pedagogerna få rätt förutsättningar att driva förskola – och inte en osäker förvaring av små barn.

http://www.arbetarskydd.se/nyheter/olyckor/dodsolyckor/article3819340.ece

http://www.sydsvenskan.se/sverige/trearing-rymde-fran-dagis—gick-hem/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.