Förskolebaracker är ingen trygg miljö för barnen

Gunilla NissDet borde pratas mer om barn i balans än en budget i balans, sa Barnverkets ordförande Gunilla Niss i Aktuellts debatt den 10 juni.

Det efter SVT granskning av förskolan och larmrapporten om det stora antalet tillfälliga förskolebaracker som byggts de senaste tio åren. Baracker som i många fall har stora brister i arbetsmiljön för både personalen men framförallt barnen.

– Den här perioden i en människas liv är den allra viktigaste. Det är rimligt att vi erbjuder barnen en mycket god arbetsmiljö, fortsätter Gunilla Niss.

Maria Stockhaus, representant för Sveriges kommuner och landsting, försvarar barackerna med att det är akut brist på lokaler och att man inte hunnit med i planeringen. De ställs mot att de vittnesmål från föräldrar om förskolebaracker som har för få toaletter, olidligt inomhusklimat, trånga utrymmen och placerade nära trafikleder.

Experter menar dessutom att de blir en förlustaffär när de står kvar många år. SVT granskning visar också att var femte av de baracker som byggdes på 2000-talet nu måste rivas eftersom det tillfälliga bygglovet endast gäller 10 år.

Se Gunilla Niss debatt med Maria Stockhaus i Aktuellt den 10/6 2013.

Barnverket har länge kämpat för barnens arbetsmiljö i förskola, skola och fritids. Vi har sedan ett tag även här på hemsidan ett upprop för barn och ungdomars arbetsmiljö. Det är därför glädjande att Miljöpartiet, i “barackdebattens” kölvatten nu går på Barnverkets linje och vill att arbetsmiljölagen även skall gälla för barnen i förskolan.

Miljöpartiet lägger motion

En lagändring är något som förskoleminister Maria Arnholm (FP) inte tycker behövs. Hon menar att det räcker med att personalen omfattas och att det är besvärligt att låta förskolebarn som är så små vara förmånstagare vid en skärpt lagstiftning. Något som varken Barnverket eller Miljöpartiet håller med om. Föräldrarna kan föra barnens talan, säger Gustav Fridolin som nu lägger en motion i riksdagen om arbetsmiljölagen i förskolan.

Läs mer om SVT granskning på svt.se. Här kan du se filmklipp och läsa alla svt:s artiklar samt se en karta över hur många förskolebaracker det finns i Stockholms olika stadsdelar.

Läs mer och skriv under Barnverkets nationella upprop för barn och ungdomars arbetsmiljö

Barnverket kommer även att medverka med ett seminarium under Almedalsveckan om barnhälsoperspektivet i förskola, skola och fritids. Läs mer om det här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.