Personal i Eskilstuna protesterar mot för stora barngrupper i förskolan – får medhåll av experter

I ett brev till politiker och tjänstemän i Eskilstuna kommun protesterar personal från Djurgårdens förskola mot för stora barngrupper.

De skriver i brevet den 21/12 2011:
“Politiker, ge oss möjlighet att hinna trösta alla barn som gråter, ha alla nyvakna barn i knät, ge oss chans att hinna blåsa på det onda, ha ögonkontakt med alla barn som vill försäkra sig om att det de tänker göra inte är farligt. Ge oss chans att hinna se alla barn”.

I Eskilstuna Kuriren den 22/12 2011 kan man läsa mer om personalens protester men också vad ansvariga i kommunen säger:

– Vi vet att barngrupperna är väldigt stora och vi försöker göra något åt det. Men vi har ingen möjlighet att bygga ut för tillfället, säger Johan Nilsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Experterna stödjer personalens protester

Det är skadligt för småbarn att inte ha kontinuitet i sina dagliga relationer och stora barngrupper innebär att kontinuiteten går förlorad säger förskolepsykolog Gunilla Niss i Eskilstuna Kurirens uppföljande artikel den 23/12 2011. Gunilla har varit verksam i över 30 år inom förskolan, och har skrivit ett flertal böcker bl a “Förskola för de allra minsta – på gott och ont (Magnus Kihlbom, Birgitta Lidholt, Gunilla Niss) som utkom 2009. Där presenteras bland annat rön om idealet för gruppstorlek, samspelet mellan barn och vuxna, lekens betydelse, invänjning, separation och anknytning.

Vi i Barnverket stöder personalens protester i Eskilstuna och vi har under avdelningen “Förskola” här på hemsidan publicerat våra riktlinjer för förskolan som bland annat innehåller riktvärden för barngruppernas storlek.

Läs mer:
Eskilstuna Kuriren den 22/12 2011
Eskilstuna Kuriren den 23/12 2011
Barnverkets riktlinjer för förskolan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.