Föräldrar protesterar mot överfulla förskolor i Skarpnäck

Arga föräldrar manar till protestmarch mot de överfulla förskolorna i stadsdelen Skarpnäck i Stockholm. Det är samling utanför tunnelbanan i Skarpnäck från torsdag den 15 december kl 17.30, sedan går tåget mot Skarpnäcks kulturhus där stadsdelsnämnden har möte kl 18.

Överfulla förskolor

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har de senaste åren frångått stadens krav på 18 respektive 14 barn på stor- och småbarnsavdelningarna. På många förskolor är det nu 20 barn i storbarnsgrupperna. Som om inte det vore nog fylls nu förskolorna på med 21 barn i storbarnsgrupperna och 15 på småbarnsavdelningarna! Ingen vet vad som händer med våra barn när grupperna blir så stora. Vi ser många faror med detta:

  • den pedagogiska kvaliteten blir lidande.
  • för stora grupper innebär minskad säkerhet.
  • barnens och personalens hälsa påverkas negativt, större smittspridning, ökad stress och försämrad arbetsmiljö.
  • arbetet med likabehandling, konfliktlösning och demokratifrågor blir kraftigt eftersatt.

Kritik från skolinspektionen

Skolinspektionen har också riktat kritik mot förskolan i Skarpnäck på flera punkter. Det handlar bland annat om att barngruppernas storlek inte utvärderas, att man saknar en konsekvensbeskrivning samt att man har för lite pedagogisk verksamhet. Stadsdelsnämndens förklaring är att de velat hålla platsgarantin, och att det är därför vi står med överfulla förskolor.

Efter påtryckningar från föräldrar och media (DN, 7 november) har politikerna nu lovat att hålla sig till Stockholms stads beslut. Tre nya förskolor öppnas i Kärrtorp, Bagarmossen och Hammarbyhöjden. Detta sker först i augusti 2012 och dit är det långt! Vi ställer oss dessutom tveksamma till att det verkligen kommer att täcka behovet. Det är många barn som står i kö, samtidigt som det hela tiden strömmar till nya, särskilt eftersom vi har så mycket nybyggnationer inom stadsdelen. Vi kräver att politikerna agerar nu!

Protestmarch

Torsdag 15 december, kl 17.30, samlas vi vid t-banan i Skarpnäck, föräldrar och barn, för att protestera mot för stora barngrupper och eftersatt likabehandlingsarbete. Därifrån går vi tillsammans mot Skarpnäcks kulturhus, där nämnden har möte kl 18.

Ta med färgglada papperstrutar som vi kan använda som megafoner!
Öva gärna hemma på slagorden:
”14, 18, inte mer!” och ”Det gäller alla barn, likabehandlingsplan!” Förhoppningen är att vi kan representera så många förskolor som möjligt. Vid frågor hör av dig till: forskolevralet@gmail.com

Affischer och infoblad finns att hämta på Lilla Bagis, Bagarmossens torg.

FÖRSKOLEVRÅLET är ett initiativ från föräldrar i hela Skarpnäcks stadsdel.

Läs även mer om evenemanget på Facebook.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.