Barnverket demonstrerade med flyktingbarn i Säffle

Idag demonstrerade 200 personer i Säffle för rätten till asyl. Utvisningar av ensamma barn eller barnfamiljen visar ett omänskligt ansikte av svensk asylpolitik. Majoriteten av deltagarna var småbarnsfamiljer som bott 5-7 år i Sverige och nu hotas att utvisas till förtryck, krig och diktatur. Längst fram i demonstrationen gick barnen som sedan också talade på demonstrationen.

  • Vi vill stanna i Sverige, jag är född och uppvuxen här. Jag går i skolan och trivs med min fröken, utvisa mig inte till kriget i hemlandet.

  • Jag älskar mina vänner, jag älskar min fröken, jag har bott 5 år i Sverige, större delen av mitt liv. I mitt hemland får romer inte gå i skola, jag vill gå i skola.

  • Varför får inte jag samma rätt att gå i skola och få växa upp, varför ska jag och min familj tvingas till krig, jag är rädd. Jag har varit 7 år i Sverige redan, var några av de ord som barnen uttryckte.

Kristofer Lundberg från Barnverket och aktiv i asylrörelsen talade också på demonstrationen. Han påpekade att regeringen bryter mot barnkonventionen med sin omänskliga flyktingpolitik.

-De apatiska barnen har inte minskat i antal även om de inte längre syns i media. Att barn som egentligen borde leka, springa, hoppa och lysa av nyfikenhet istället sluter sig, stänger av och inte längre vill leva, det är en ovärdig situation. Det handlar om ett land, där barn inte tillåts vara barn, sa Kristofer.

-Genom att utvisa barn till länder där de förvägras skolgång eller riskerar att dödas förvägras de en chans att växa upp. Migrationsverkets beslut att utvisa föräldrar till olika länder eller när bara en av föräldrarna utvisas strider också om barnens rätt till båda föräldrarna. Regeringens och Migrationsverkets utvisningar kan bara beskrivas som en politisk barnmisshandel, sa Kristofer på demonstrationen.

Joel Eriksson
Barnverket Göteborg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.