Medlemsbrev från Barnverket, september 2011

Innehåll:

  • Almedalen 2011
  • Efterlyses: Bra Fritidsverksamhet!
  • Eldsjälsmässan och Skolforum – kom och jobba med Barnverket
  • Rikskonferensen Barnen och Samhället 28-29 november, Fryshuset
  • Höstträff i Barnverket 30 oktober, i Gamla Stan, Stockholm
  • Föräldrasamverkan – arbetet utvecklas nu i Barnverket
  • Medlemsvärvning. Förnyat medlemskap varje år.

Hej Barnverksmedlemmar!

Nytt skolår igen och här kommer ett innehållsrikt medlemsbrev från Barnverket! Vi är glada att kunna dela med oss av allt det som händer i Barnverket på riksplanet för tillfället. Också lokalt arbetas det hårt runt om vet vi, några exempel är Österåker, Södermalm och Göteborg. Detta kommer vi rapportera om fortlöpande under hösten på hemsidan så håll ögonen öppna där.

Barnverkets samordningsgrupp

Almedalen 2011

Barnverket genomförde två annorlunda och uppskattade seminarier om situationen på Fritids i Almedalen som nådde ett sextiotal besökare sammanlagt. Vikten av att satsa på en rejäl upprustning av Fritidshemmen för alla barn upp till klass 6 betonades som ett viktigt steg i att öka trivsel och måluppfyllelse i skolan. Dessutom minglade Barnverkare i flera dagar i Visby, gick på seminarier och deltog i många diskussioner om förskola och skola. Vi spred många hundra nya info-broschyrer om Barnverket. Deltagandet var intensivt, roligt och dyrt – men väl värt besväret! Läs mer om Barnverket i Almedalen.

Efterlyses: Bra Fritidsverksamhet!

Visbyseminarierna om Fritids var bara början på vår upptrappade kampanj för att lyfta fritidsfrågorna! Nu går vi vidare på olika sätt. En programpunkt om Fritids kommer bl.a. hållas av Barnverket på Rikskonferensen Barnen och Samhället (nedan) och på hemsidan vill vi börja samla positiva exempel – visa på dokumentation över hur det kan vara, hur det är när Fritidshemmen är en del av skolans pedagogiska helhet och när personalen kan arbeta efter läroplanens intentioner.

Känner du till något bra Fritids, värt att ta efter?! Tipsa oss! Sänd ett mejl och berätta, sänd in ett dokument eller en länk till skolans hemsida. Vi behöver Er hjälp! fritids@barnverket.se
Läs mer om Barnverkets arbete med fritidsfrågor här.

Barnverket i offentligheten i höst – vi behöver hjälp i montrarna!

Forum för Eldsjälar (Fryshuset, Stockholm, 5-7 okt) och Skolforum (Stockholmsmässan, Älvsjö, 30 okt – 2 nov) är två offentliga mötesplatser Barnverket tänker synas på i höst! Vi kommer lyfta våra prioriterade frågor, bl.a. Fritids och Föräldrasamverkan, samt informera om Barnverket och värva medlemmar. För att bemanna våra montrar behövs många personer som vill hjälpa till! Anmäl ditt intresse och gör en enkel insats för Barnverket, dvs för barnen! Ett kul sätt träffa andra barnverkare och hinna lära känna varandra mer. Dessutom erbjuder mässorna många intressanta seminarier och utställningar att ta del av. En halv, en hel eller flera dagar kan man stå i monter. Anmäl dig: samordning@barnverket.se

Rikskonferensen Barnen och Samhället 28-29 november, Fryshuset

Barnverket är medarrangör också i år för konferensen som genomförs fr.a. av SAMBA. I år kommer vi ansvara för en programpunkt om Fritidshemmen och måluppfyllelsen på måndag em 28/11. Hela måndagen kommer handla om skolan och erbjuder många intressanta föreläsningar. Programmet kommer att publiceras här inom kort, så snart det är färdigt.

Välkommen till Barnverkets Höstträff i Gamla Stan 30/10

Vi återupptar i år traditionen med ett höstmöte för Barnverket Riks! Ett diskussions- och arbetsmöte dit alla Barnverkare är välkomna! I höst kommer vi samlas en söndag i Gamla Stan i Stockholm. 30:e oktober, 10.00 – 16.00. Det är dagen innan Skolforum drar igång, så att delta på bägge aktiviteterna är alltså möjligt. Resebidrag kommer att utgå efter möjlighet (billigaste rimliga färdsätt). Anmäl dig här: samordning@barnverket.se

Föräldrasamverkansgruppen rapporterar

Möjligheterna till att starta upp en lokal styrelse – den av Barnverket aktivt stödda föräldrasamverkansformen – på skolor och förskolor har med den nya skollagen som gäller från juli 2011, fått förnyad kraft. Från att fram till nu enbart ha varit en rikstäckande försöksverksamhet, är bildandet av lokala styrelser idag en permanent möjlighet. Detta är Barnverket givetvis mycket glada för! Inom kort kommer informationen om lokala styrelser/föräldrasamverkan på hemsidan att uppdateras. Nätverkscirklar i ämnet kommer även att erbjudas för alla intresserade. Övriga satsningar på området kommer regelbundet att uppdateras på hemsidan, så håll utkik där!

Registrera ditt MEDLEMSKAP NU – och värva NYA MEDLEMMAR

Förutom kravet från Skolverket att vara förening då man ansöker om bidrag så finns även kravet på ett ökande antal medlemmar. Vi måste värva nya medlemmar och de medlemmar vi har måste registrera sitt medlemskap varje år.

Så nu räcker det inte med att vi vet att de omkring oss håller med om att det är viktigt och riktigt att vi engagerat oss i hur barnen har det i förskola, fritids och skola, nu behöver vi be dem visa sitt ställningstagande genom att skaffa medlemskap! Och vi måste komma ihåg att omregistrera oss själva varje år!

Medlemskap är gratis och man registrerar sig snabbt och enkelt här på Barnverkets hemsida. På hemsidan finns också nytt medlemsvärvningsmaterial att ladda hem!

Avsändare: Barnverket – ett nätverk av föräldrar, engagerade vuxna, andra nätverk och föreningar, som vill förbättra barns villkor i förskola, skola och skolbarnomsorg.

E-post: samordning@barnverket.nu
Webbplats: www.barnverket.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.