Föräldrar och lärare krävde barnperspektiv och långsiktiga satsningar!

Barnverket Göteborgsföräldrar, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund arrangerade en manifestation den 8 december kl. 18.00 på Gustaf Adolfs torg.  Trots regn och kyla så var vi ca 200 föräldrar och lärare som samlades för en hållbar och likvärdig förskola, skola och fritidsverksamhet. Ann Nolin från Barnverket var konferencier och moderator under manifestationen och hon öppnade med några exempel på hur det ser ut i många förskolor, skolor och fritids i Göteborg och vad vi vill ha istället, mindre grupper och fler lärare/pedagoger. Örjan Askerdal från Barnverket höll första talet, där han beskrev hur situationen är för våra barn och hur vi föräldrar bemöts i stadsdelsnämnder och centralt i kommunen. Andra talet kom från Elisabet Mossberg från Lärarförbundet och det tredje talet höll Gunnar Valinder från Lärarnas Riksförbund. De tog upp frågan om barnperspektiv och långsiktighet från ett lärarperspektiv och hur viktigt det är att arbetsmiljön blir dräglig.

Vid denna tidpunkt så var regnet mycket ihållande, då panelsamtalet med Robert Hammarstrand (S) ansvarig för utbildning och förskola och Pär Gustafsson politisk sekreterare (FP) på Kommunstyrelsen skulle börja. Även Örjan Askerdal, Elisabet Mossberg och Gunnar Valinder var med i panelen med politikerna. Föräldrarnas fråga till panelen löd:  – Hur (på vilket sätt) ska kommunen ta ett centralt ansvar för kvalitén i förskola, skola och fritids? Och när sker detta? Robert Hammarstrand svarade att det är SDN i varje stadsdel som har fulla ansvaret, även när moderator Ann Nolin frågade igen om det inte är dags för kommunen centralt att ta ansvar. Pär Gustafsson svarade att det är staten som ska ha ansvaret och inte kommunerna. Lärarförbundets frågade vad Göteborg ska göra för att skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Alla var eniga att det behövs mer forskning i Sverige, men att det redan nu finns forskning som skolor behöver ta med i sin undervisning. Lärarnas Riksförbund frågade: Det blir allt svårare att få ungdomar att vilja utbilda sig till lärare; hur tänker ni kring framtida rekryteringsbehov av lärare i Göteborg? Där gick åsikterna isär lite hos politikerna. De talade om hur lärarutbildningen ska vara utformad men även om lärarnas arbetsmiljö.

Sist ut som talare var Patric Greider, lärare i Angered, som höll ett mästerligt tal om hur vardagen ser ut för en lärare när man står inför en skolomorganisation där barnperspektiv och långsiktiga satsningar lyser med sin frånvaro.

Ann Nolin avslutade manifestationen med att nu fortsätter vår kamp för en förskola, skola och fritidsverksamhet där våra barn kan känna trygghet, glädje och möjlighet att utvecklas!

Ann Nolin

Barnverket Göteborgsföräldrar

Demonstrationen som inslag i TV4 nyheterna

TV4 västs inslag med bland annat en intervju med Barnverkets Ann Nolin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.