Nationell satsning på att inspektera arbetsmiljön i skolan

ArbetsmiljöverketArbetsmiljöverket går idag ut med ett pressmeddelande och en debattartikel i DN om en stor nationell satsning på att inspektera arbetsmiljön i skolan.

“Skadlig stress, hot och våld, buller och dålig ventilation. Det är några exempel på arbetsmiljöproblem inom skolans område. Arbetsmiljöverket startar nu en stor tillsyn där 30 procent av alla landets skolor ska inspekteras till och med år 2016 för att förbättra arbetsmiljön.”

Inspektionerna skall starta i höst och till och med år 2016 skall en tredjedel av landets skolor inspekteras. Utöver skolorna får alla stora skolhuvudmän, det vill säga huvudmän med fem eller fler skolor, inspektionsbesök av Arbetsmiljöverket. Målet är att alla grund- och gymnasieskolor på något sätt ska beröras av satsningen.

  • En god arbetsmiljö är en grundförutsättning för att lärare och elever ska kunna koncentrera sig på undervisningen och trivas i skolan. Med vår fleråriga och rikstäckande satsning vill vi bidra till att huvudmännen skapar just detta, och därigenom en bättre svensk skola, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Vi i Barnverket är naturligtvis glada över detta eftersom det ligger i linje med den kampanj vi sedan en tid tillbaka driver för att förbättra barn och ungdomars arbetsmiljö. Bland annat genom det nationella upprop som du kan läsa mer om här på hemsidan.

Barnen i förskolan och på fritids saknas

Det vi fortfarande saknar trots denna stora satsning är att barnen i förskolan och på fritids skall omfattas av satsningen. Arbetsmiljölagen gäller för både elever och skolpersonal i grund- och gymnasieskolan, från och med förskoleklass. men inte för barn i förskolan och på fritidshem, däremot för den personal som arbetar där. Det är något som vi också kräver i vårt upprop.

Läs mer om Arbetsmiljöverkets satsning här:

Debattartikel DN 28/8 2013
Pressmeddelande Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverkets sidor om skolan
Arbetsmiljöverkets checklista för inspektion av skola
Mer om inspektionerna i skolan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.