Två viktiga debattartiklar på fritidshemmens dag

Idag var det fritidshemmens dag och många fritids har visat upp sig och sin verksamhet. I Bagarmossen paraderade t ex barnen genom centrum på ett långt tåg ropande “fritids, fritids, Bagarmossens skola”. Men även i media har fritids fått utrymme. Två debattartiklar har publicerats i viktiga media.

I Göteborgsposten medverkade Barnverket tillsammans med redaktionen på Fritidspedagogik.se och Rosanna Dinamarca (V) i en debattartikel om den positiva kraft som finns outnyttjad i fritidshemmen.

Fritids kan bli en turbo för skolan

Att ignorera fritidshemmen är kontraproduktivt. De kan rätt skötta bli en turbo för skolresultat, motverka skoltrötthet och förebygga mobbing i stället för att bli grogrund för en mängd problem, skriver bland andra Hadar Nordin och redaktionen på fritidspedagogik.se, Martin Fredin från Barnverket och Rosanna Dinamarca riksdagsledamot (V).

Läs hela artikeln på: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.936559-fritids-kan-bli-en-turbo-for-skolan

Samtidigt så går Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ut med en uppmaning, på svt.se debattsida, till regeringen att ta ansvar för fritidshemmen och ge dem en egen kursplan.

Inför en kursplan för fritids

Fritidshemmen är nonchalerad av många politiker och drabbad av nedskärningar under många år. Samtidigt är fritids är en stor och viktig del av barns vardag idag. Men fritidshemmen är skolpolitikernas blinda fläck. Larmrapporterna har avlöst varandra. Vi anser att fritidshemmen behöver en egen kursplan och har nyligen föreslagit regeringen att utforma en sådan. Hittills har mottagandet varit svalt. Detta trots att Skolinspektionen konstaterar att den reglering som finns i dag inte är tillräcklig,skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på svt.se debatt.

Läs hela artikeln på: http://debatt.svt.se/2012/05/08/infor-en-kursplan-for-fritidshemmet-nu/

Vi i Barnverket är glada att fler hakar på våra ansträngningar att lyfta upp fritidsfrågan på dagordningen. Här på hemsidan kan du läsa mer om Barnverkets arbete med fritids och vår kampanj för Goda exempel fritids.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.