Förskollärare saknar hygienutbildning
Trots att förskolan är en viktig smittohärd för barn får många förskollärare ingen utbildning i hygien. ”Det är anmärkningsvärt, generellt krävs mycket mer kunskap”, säger Fredrik Haux på Folkhälsomyndigheten.
När Socialstyrelsen inspekterade hygienen på en tredjedel av landets förskolor 2009, var en av slutsatserna att okunskapen hos personalen var en ”allvarlig brist”.
Fredrik Haux var en av inspektörerna som deltog och är i dag utredare på enheten för miljöhälsa och hälsoskydd på den nya Folkhälsomyndigheten som tagit över frågorna från Socialstyrelsen.
– Det saknades väldigt mycket kunskap. Både vad gäller egenkontrollen av hygienrutiner som förskolorna själva ska sköta, miljöbalken som de måste följa och koll på hur man bryter smittvägar.
Ny studie: Leksaker sprider bakterier i upp till en månad
Frågan blir nu hur ansvariga personer för barns arbetsmiljö och hälsa i bland annat förskolan kommer att förhålla sig till den nya forskningen. Kommer barngruppsstorlekar, många barn på samma yta, pedagogiskt material och städning förändras?
Våra vanligaste sjukdomsbakterier kan överleva i en månad utanför kroppen. Det visar en ny studie som stjälper tidigare forskning skriver Svd.
Tidigare studier har konstaterat att vanliga bakterier som orsakar förkylning och olika typer av infektioner har svårt att överleva utanför människokroppen.
Den gängse uppfattningen har därför varit att dessa bakterier inte klarar sig särskilt länge på sådant som möbler och leksaker.
Nu kan den bilden emellertid komma att ställas på ända, då forskare har sett att bakterier kan gruppera sig och kapsla in sig och på så sätt klara sig betydligt längre än vad ensamma bakterier kan. Studier har bland annat gjorts på förskolor där man testat framförallt ytor som är svåra att göra rena, som böcker och leksaker.
Forskare har då funnit att fyra av fem gosedjur hade pneumokocker – en bakterie som är den vanligaste orsaken till öroninfektion hos barn och som också orsakar många sjukhusinfektioner.