Var är barnhälsoperspektivet?
Internetstiftelsens rapport 2018, Svenskarna och internet 2018, visar att internetanvändningen ökat de senaste åren, främst bland de minsta barnen. Idag använder vart fjärde svenskt spädbarn (!) internet. Med anledning av den tidiga exponeringen för digitala medier efterlyser föräldraföreningen BARNverket riskbedömningar utifrån barns utveckling, hälsa och lärande.Internetstiftelsen arbetar med att “främja forskning, utbildning och undervisning inom data- och telekommunikation, särskilt med inriktning på Internet”. Tar man i detta arbete hänsyn till barnhälsoperspektivet?
BARNverket ser med oro på att politiker och myndigheter sätter upp mål för digitaliseringen av förskola och skola, utan att ha tagit befintlig kunskap om barns hälsa och utveckling i beaktande, och utan att göra förebyggande riskbedömningar utifrån ett barnhälsoperspektiv. Istället ser vi ohälsan öka i efterhand.
Vi önskar att svenska myndigheter och beslutsfattare kunde lyfta blicken – det finns kunskap att hämta inom den internationella och medicinska forskningen. Där reser man varningsflagga efter varningsflagga – barns ökade skärmtid kopplas bl.a. till närsynthet, diabetes, sömn- och koncentrationssvårigheter (Den uppkopplade barnhjärnan – Risker och bieffekter av digital medieanvändning).
Läs mer:
- BARNverkets kunskapsbank: Skärmar
- Svenska läkaresällskapet: Den uppkopplade barnhjärnan
- BARNverket: Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet saknar riskbedömningar
- BARNverket: Digitaliseringen av skolväsendet ett riskfyllt experiment