Alliansens partiledare sa nej till debatt om barns och ungas villkor som skulle direktsändas i Kunskapskanalen

Välkomna till presskonferens i Fryshuset 1 tr, kunskapscentret, torsdag 26 augusti 2010 kl 10.00

93 % av svenska folket anser att barnperspektivet är viktigt vid politiska beslut. Det visar en helt färsk undersökning som Synovates tagit fram. Därför är det beklagligt att alliansens partiledare har tackat nej till en debatt om barns och ungas villkor som varit planerad sedan länge och som skulle ha direktsänts i Kunskapskanalen.

På presskonferensen presenteras Synovates undersökning som tagits fram på uppdrag av SAMBA ˆ samarbete för barnen som driver kampanjen Kraftsamling för barnen.

Den 26 augusti skulle barnfattigdom, psykisk ohälsa, barnomsorg, skolfrågor, ungdomsarbetslöshet, bostadssituation och utanförskap ha debatterats mellan partiledarna från riksdagspartierna och direktsändas i Svt Forum/Kunskapskanalen.

Men det blir ingen debatt. De rödgröna tackade ja men alliansen tackade nej.

Debatten skulle blivit unik. Viktiga frågor för våra barn och ungdomar skulle få svar. Och alla partiledare skulle få några minuter att okommenterat vända sig till alla tittare/lyssnare, inte minst de cirka 500 000 förstagångsväljare som ska ta ställning i riksdagsvalet om några veckor.

I tre år har ett 40-tal barnorganisationer kämpat med att lyfta frågor kring hur våra barn och ungdomar har det i verklighetens Sverige. Under kampanjnamnet »Kraftsamling för barnen« har vi uppvaktat riksdagsledamöter med budkavlar, genomfört seminarier och konferenser, informerat breda lager i samhället och varit aktiva under Almedalsveckan.

Vi har försökt tydliggöra att hundratusentals barn och ungdomar lever i utsatthet och utanförskap. Det handlar om barn som har föräldrar som missbrukar, försummar eller förgriper sig på dem. Unga som inte klarar skolan och hamnar i kriminalitet. Unga som mår psykiskt dåligt eller diskrimineras på grund av funktionsnedsättning. Unga som inte kommer in på arbetsmarknaden.

Vi har också tagit upp att detta är enormt kostsamt och att förebyggande insatser mot utanförskap är bland det mest lönsamma vi kan satsa på i samhället

Vi tycker inte detta är värdigt ett land som Sverige. Därför ville vi veta vad partiledarna för våra riksdagspartier vill göra för att skapa en bättre verklighet för våra barn och ungdomar. Därför utmanade vi till en partiledardebatt den 26 augusti på Rum för Barn i Kulturhuset i Stockholm som Svt skulle direktsända.

För oss är frågor om våra barn och ungdomars framtid så avgörande att de borde få högsta prioritet. Det är något vi delar med en mycket stor del av Sveriges befolkning enligt en nyligen gjord undersökning av Synovate på uppdrag av SAMBA ˆ samarbete för barnen. Hela 93 % av Sveriges befolkning anser att barnperspektivet är viktigt vid politiska beslut. Av dessa 93 % anser 48 % att barnperspektivet är viktigare än andra aspekter, när politiska beslut tas och 45 % att det är lika viktigt i förhållande till andra aspekter.

För de rödgröna var frågorna så viktiga att de tackade ja. För alliansen var det tydligen inte så.

Det ska bli intressant att se vilka frågor som var så viktigare för alliansens partiledare att de tackade nej till en direktsänd debatt om barnfattigdom, psykisk ohälsa, skola, ungdomsarbetslöshet och bostadssituation. Och vilka aktiviteter som var viktigare än att okommenterat nå ut till hundratusentals förstagångsväljare.

Mats Lindkvist 070-661 78 68

Kampanjledare för Kraftsamling för barnen
som initierats och drivs av SAMBA ˆ samarbete för barnen


Barnverket är en av organisationerna som står bakom kampanjen “Kraftsamling för barnen”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.