Protester i Angered mot nedskärningar i skolan

Efter valet i Göteborg där de rödgröna utgick med segern så skriver de om vikten av barnperspektivet i alla frågor som rör kommunen. Nu ser vi vekligheten av dessa fina ord, i stadsdel efter stadsdel ”upptäcker” SDN politikerna underskott i förskola, skola och fritidsverksamhet. Nu är det Angereds tur – där planerar tjänstemän och politiker att ta bort 90 tjänster i skolorna. Tisdagen den 24 maj arrangerade det nybildade nätverket för Angereds kommunala skolor och Lärarförbundet Göteborg en manifestation vid Blå Stället i Angered. Omkring 200 lärare, pedagoger, föräldrar och barn demonstrerade mot nedskärningarna som politikerna kallar anpassningar.

Först ut som talare var Ann Nolin från Barnverket Göteborgsföräldrar, tidigare Angeredsbo, som började med att informera om föräldranätverket Barnverket. I många år har förskola, skola och fritidsverksamhet används som en budgetregulator, även när Göteborgs kommun hade ett miljardöverskott så valde de att lägga pengarna på trafiksatsningar istället för att kompensera alla nedskärningar som skett under åren.  Ann gav SND politikerna ett tydligt motförslag

– Säg nej till nedskärningarna! Man måste inte alls göra det ni säger att ni ”måste”.  Ni kan stoppa försämringarna och satsa långsiktigt på skolorna i stället för att ställa olika utsatta verksamheter mot varandra. Det finns resurser i samhället och ni kan komma runt ”budget i balans” genom en social investeringsfond. Lyssna på andra ekonomer än de ni brukar lyssna på, som visar hur mycket ett samhälle kan vinna både ekonomiskt och mänskligt om man inte gör dessa nedskärningar=anpassningar.

  • I stadsdelen Majorna-Linné har vi nyligen stoppat nedskärningar på 21 tjänster i skolorna och det är dags för ett stort upprop i hela Göteborg för kampen mot nedskärningarna i våra stadsdelar.

På slutet av talet välkomnade Ann alla att bli medlemmar i Barnverket (som är kostnadsfritt) och delade ut ett flygblad om Barnverket Göteborgsföräldrar.

Nästa demonstration i Angered blir onsdagen den 15 juni kl. 18.30 och då är Barnverket Göteborgsföräldrar inbjudet att hålla det avslutande talet.

TV Väst filmade demonstrationen och du kan se den i videoklippet här nedan. Läs även mer vad Barnverket i Göteborg gör och medverka gärna i deras möten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.