Mediafokus på Förskolefokus arbete i Uppsala

Uppsala Nya Tidning har i sin nätupplaga under påskhelgen tagit upp det arbete som Förskolefokus i Uppsala bedriver för att påverka politikerna. Förskolefokus är en lokalgrupp inom Barnverket och de fick nog av de stora barngrupperna i Uppsalas förskolor. Genom sitt nätverk arbetar de för att påverka Uppsalas politiker och se till att förskolefrågan blir en central fråga inför valet 2014.

– Vi är trötta på att pengar får styra barngruppernas storlek och att man struntar i barnens behov. Vi är oroliga för hur barnen mår, säger Meta Dest till UNT.se.

Det är dags att ställa krav, säger Åsa Hammarborg till tidningen. Bristen på förskoleplatser i Uppsala har gjort att förskolorna de senaste fem sex åren ofta fått ta in fler barn än man egentligen planerat för.

Både alliansen och de rödgröna partierna vill minska storleken på förskolans barngrupper. Men buden är flera om hur stora de ska vara och hur det skal gå till. Det skriver UNT i uppföljningsartikeln på påskdagen.

Artiklarna i UNT.se

Tar strid för mindre barngrupper
UNT.se, 2013-03-28

Politiker vill minska barngrupper
UNT.se, 2013-03-31

Förskolefokus och Barnverkets lokalgrupp har en egen sida här på webbplatsen. Här kan du läsa mer om deras verksamhet och kontakta dem.

Både forskare och Barnverket stödjer Förskolefokus arbete för minskade barngrupper i förskolan. Här kan du läsa mer om Barnverkets förslag till barngruppernas storlek och våra riktlinjer för förskolan.

I december gjorde SVT en granskning av situationen på förskolor i landet. Här på hemsidan skrev vi en artikel om detta “Starka reaktioner på SVT granskning av förskolan” och de reaktioner som de utlöste. Använd länken och läs mer om detta, se tv-inslaget och läs vad Barnombudsmannen och Förskoleministern sa.

Gör din röst hörd – skriv under vårt upprop för barn och ungdomars arbetsmiljö

Barnverket har sedan en tid ett Nationellt upprop för barns och ungdomars arbetsmiljö här på hemsidan. Vi riktar oss till utbildningsministern Jan Björklund, Sveriges Regering, Riksdag och huvudmän för förskolor och skolor!

Barnverket kräver att arbetsmiljölagstiftningen omfattar och tillämpas på alla barns och ungdomars arbetsmiljö, på samma sätt som för vuxna.

Skriv under vårt upprop här så gör du din röst hörd och hjälper oss i kampanjen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.