BARNverket önskar God Jul och Gott Nytt År till skolminister Lotta Edholm – och till alla våra följare

God Jul skolminister Lotta Edholm!

BARNverket vill börja med att framföra vårt varma tack till dig och regeringen för att ni påbörjat en översyn av skolväsendets styrdokument/verksamheter, om bland annat digitaliseringen och ”skärmarna”.

Vi hoppas nu att BARNverkets julklapp till dig 2023, ett bokpaket, kan bidra till ytterligare positiva förändringar i våra barns ”arbetsmiljöer” i skolväsendets verksamheter — från förskola till gymnasium.

BARNverket har också en önskelista till dig:

BARNverket önskar att skolväsendets styrdokument, regelverk och värdegrund, inklusive arbetsmiljölagen, anpassas för barn i förskola till gymnasium utifrån:
”HUR” den växande barnhjärnan, kroppen och alla sinnena mognar och utvecklas samt
”VAD” den växande barnhjärnan, kroppen och alla sinnena behöver för optimal utveckling och hälsa som grund till lärande, välbefinnande och prestation samt bra skolresultat.

BARNverket önskar få träffa dig i början av nästa år för att få berätta om våra erfarenheter samt komma med förslag till förändringar av det som vi tolkar som ett systemfel:
”Förebyggande riskbedömningar saknas utifrån ett hälso- och utvecklingsperspektiv för den växande, känsliga barnhjärnans, kroppens och sinnenas behov för optimal utveckling, hälsa och lärande”.

Kan vi hoppas på det?

Det här är de böcker vi skickat till skolminister Lotta Edholm

Barnhjärnan – Så uppkommer medvetandet och själen (2022) 

Författare: Hugo Lagercrantz, barnläkare, professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska Institutet och tidigare ledamot i Nobelförsamlingen.  

Närmare – Om det livsviktiga i att röra vid varandra (2019)

Författare: Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi. Helena studerar människans beröringssinne och hennes specialitet är de känslomässiga aspekterna av beröring.

Motorik med alla sinnen – grund för barns lärande (2023)

Författare: Åsa Hagdahl, utbildad sensomotorisk tränare och Pernilla Unevik, förskollärare, specialpedagog och utbildad sensomotorisk tränare.

Handen i den digitala världen (2019)

Författare: Göran Lundborg, professor emeritus, handkirurg och forskare.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.