Medlemsbrev Barnverket mars 2011

Barnverket påverkar för fullt!

Två av Barnverkets prioriterade mål och två av de frågor Barnverket drivit som mest i alla kontakter med riksdagspolitikerna de senaste åren har nu båda givit viktiga resultat på kort tid:

  • Arbetsmiljön för barnen i förskolan
    Barnverket har länge tillsammans med andra krävt att arbetsmiljölagen ska omfatta även barnen i förskolan. Något både den förra s-regeringen och den nuvarande alliansregeringen sagt konsekvent Nej till. Nu har dock en omsvängning skett; efter en motion från mp och v har ett enat utbildningsutskott gett regeringen uppdraget att se över på vilket sätt delar av arbetsmiljölagen ska kunna omfatta även förskolebarn. Detta är en stor seger för Barnverket! I vårt remissvar på nya skollagen formulerade vi tydlig och skarp kritik mot hur frågan sopades under mattan än en gång. Men nu har vi hopp om reella förbättringar. En förstärkt arbetsmiljölagstiftning skulle, enligt oppositionspartierna, kunna påverka bland annat barngruppernas storlek, lokalernas utformning, ljudmiljön och hur förskolan hanterar smittskyddet, det vill säga vilka regler som ska gälla när barnen är sjuka.
  • Lex Sara lagstiftning på skolans område
    Barnverket förde fram förslaget om en ”Lex Skola” för snart tre år sedan, ett förslag som snart till vår glädje adopterades av flera andra, till exempel Lärarförbundet. I skollagsremissen utvecklade Barnverket detta förslag och vi påpekade att det behövs en lag som garanterar förskolans och skolans anställda både rättighet och skyldighet att anmäla allvarliga missförhållanden och brott mot skollagen och läroplanerna. Och att detta – lojaliteten mot barnen – skall vara överordnat principen om lojalitet mot arbetsgivaren. Detta ska gälla både för kommunal och privat verksamhet. I januari avslöjades en rad nya missförhållanden vid privata förskolor och i samband med det avslöjade ansvariga ministern Nyamko Sabuni att en utredning om just anmälningsplikt på skolans område kommer att presenteras i mars – och att en sådan kommer att införas under innevarande mandatperiod. En stor seger för Barnverket!
    Läs mer om detta här…

Barnverket kallar till Riksmöte 2011 på Fryshuset i Stockholm, lördagen 9 april 10.00-17.00!

  • Årets Riksmöte kommer att handla om hur man bygger lokala nätverk, samlar engagerade föräldrar och påverkar lokalt på bästa sätt. Barnverket Göteborg har på två år växt till att omfatta föräldragrupper i alla stadsdelar, man har genomfört flera spektakulära och uppmärksammade aktioner och fått stor publicitet lokalt. På Riksmötet kommer några representanter från BV Göteborg och berättar och inspirerar oss andra utifrån sina erfarenheter…
  • Vi kommer att ägna de sista timmarna åt att diskutera Barnverkets prioriteringar för det fortsatta arbetet, välja en ny samordningsgrupp och besluta om budget. Här har alla medlemmar och lokala grupper stor chans att påverka inriktningen för 2011!

Vi bjuder på förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika.

Vi hoppas på bra uppslutning på Riksmötet! Resebidrag utgår för ”långväga” resenärer.

Anmäl er till: riksmotet@barnverket.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.