De rödgröna vill satsa på fritids!

Om de rödgröna vinner valet väntar riktlinjer för hur stora barngrupperna får vara på fritids. Hur riktlinjerna ska utformas är ännu inte färdigförhandlat men Vänsterpartiet vill ha en gräns på max 20 barn per grupp med två pedagoger, säger partiets talesperson i skolfrågor, Rossana Dinamarca, till Svenska Dagbladet.

Skolan är som vanligt en av de prioriterade frågorna i olika valdebatter och pressmeddelanden. Det vi i Barnverket hittills har saknat är direkta åtgärder och förslag för situationen på fritidshemmen. Detta trots att Skolverket årligen alarmerar om situationen och kommunernas tilkortakommanden att leva upp till mål och riktlinjer. Det är därför extra roligt att de rödgröna partierna faktiskt lyssnat på våra, Skolverkets, pedagogers och föräldrars rop på hjälp.

“Det handlar om förvaring”

– Då handlar det ju om förvaring. Fritidspedagoger säger själva att de inte kan garantera barnens säkerhet och det tycker jag är alarmerande, säger Rossana Dinamarca till Svenska Dagbladet.

Eller som en fritidspedagog berättar för SvD i en artikeln om Hästhagsskolans fritids:
“Man fick ägna all sin kraft bara åt att hålla koll på alla barn. När det var konflikter var jag tvungen att välja den värsta att reda ut och strunta i de andra. Att försöka känna igen alla föräldrar när barnen skulle hämtas var lönlöst och ha någon form av pedagogisk verksamhet var i princip omöjligt.”

Skillnad mellan blocken

Det går att se en tydlig skillnad mellan blocken redan i den partiundersökning Barnverket genomförde före sommaren. På frågan vilka åtgärder man kommer att genomföra för att höja kvaliteten på fritidshemmen bli svaren från alliansens att det mest handlar om översyn, kontroll och sanktioner. Moderaterna slår tydligt ifrån sig att det är huvudmännens ansvar att kvaliteten inte blir lidande.

De rödgröna framhåller tydligt att resurser behöver tillföras kommunerna för att verksamheten skall bli meningsfull och vettig. Redan i vår undersökning framhåller Vänsterpartiet att det krävs tydliga skrivningar i skollagen om gruppernas sammansättning.

Din röst avgör!

Valet närmar sig med stormsteg och många väljare har inte bestämt sig. Nu har du chansen att ställa krav på dina politiker och det är möjligt att just din röst blir avgörande för hur situationen blir på fritidshemmen under de närmaste åren. Tänk också på att ditt kommunalval är otroligt viktigt. Det är kanske den lokala politiken som påverkar dig mest i ditt dagliga liv.

Läs mer och bilda dig en egen uppfattning:

Artikel SvD Rödgrönas satsning 25/8
Artikel Rödgrönas satsning DN 25/8
Artikel Hästhagsskolan SvD 25/8
Barnverkets partiundersökning inför valet 2010
Skolverkets kvalitetsgranskning av fritidshemmen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.