Vi fann ett viktigt inlägg i det sociala flödet. ”Ett inlägg som är viktigt att många vet om och förstår.” Ett inlägg om vad som händer när ett barn får ligga på golvet både på rygg och på mage en stund varje dag.
Marie Johansson, förskolelärare och diplomerad småbarnspedagog har skrivit om detta viktiga utvecklingssteg och den fantastiska ”planen” för barns motoriska utveckling och självkänsla.
“Information som är viktig att många vet om och förstår!
När man lägger ett nyfött barn på golvet, så kan man tycka att det rör sig helt okontrollerat!
Men vet du att nästan alla barn i hela världen föds med samma rörelsemönster. Och att det finns en fantastisk ”plan” för hur man ska utvecklas på bästa sätt.
Människan har ett antal reflexer som ska koppla samman hjärnans olika delar. Från hjärnstammen via lillhjärnan och fram till pannloben.
När ett barn får ligga på golvet både på rygg och mage en stund varje dag. Då kan man bl.a. se hur barnet flyttar sina armar och ben beroende på huvudets läge.
Hur barnet blir starkare och starkare i sin nacke och överkropp. För att orka lyfta sitt huvud högre och högre vid magläge.
Hur barnet flyttar ett föremål från ena handen till den andra handen.
Hur barnet rullar runt från mage till rygg och tvärtom.
Hur barnet börjar åla, komma upp i krypställning. För att till slut resa på sig för att sedan gå. Detta är en del av våra grundläggande rörelser.
Under denna tid och med dessa rörelser som vi har inprogrammerade i våra hjärnor så integrerar vi flera av våra nyfödda reflexer. Reflexer som är viktiga för balans, koordination, koncentrationen, fin och grovmotoriken, hörseln, synen mm.
Det är fascinerande att få vara med och iaktta hur ett litet barn rör sig och samtidigt veta vad som händer i hjärnan. Och hur viktigt det är att det får utvecklas på detta sätt.
Men att samtidigt veta att det är få som vet om hur viktigt detta är. Kan göra mig ledsen och frustrerad.
En motorisk självkänsla och en bra motorik vill vi alla ge våra barn. Så låt dem få röra sig fritt efter sin egna förmåga och i sin egna takt. Och köp inga ”stjälpmedel”, gåstol, bumbistol mm. De sakerna gynnar absolut inte barnens motorik.
Dela gärna inlägget så fler får veta.”
Texten publicerades första gången på Facebooksidan ”En stressmedveten vardag tillsammans med våra barn”.
Marie Johansson
Förskolelärare
Diplomerad småbarnspedagog